Bendegúzia

A sokszínű világ

-Egy diktátor szemével - 1. rész, Észak-Korea vezetői

A Koreai félsziget a II. világháború után felszabadult a japán uralom alól, ezután Amerika és a Szovjetunió elfelezte a félszigetet. A délieket Amerika, míg az északiakat a szovjetek támogatták. 1948-ban elfelezték, 1950-53-ig pedig a koreai háborúban véglegessé váltak az országhatárok. Az északiak vezetője, a kegyetlen egykori gerilla harcos, a több millió ember haláláért felelős diktátor, aki mellesleg a 3. leggonoszabb valaha élt ember: Kim Ir Szen.

 

1. Ábra, Kim Ir-Szen propaganda kép,

kim_il_sung_portrait-4.jpg

 

 

Kim Ir Szen kialakította a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot, Pártfőtitkárságot stb. Ám a Koreai háború végén (1953-ban) a Szovjetunió befejezte Észak Korea támogatását Kim Ir Szen kegyetlen, brutális és embertelen törvényei miatt. 1956-ra Észak Korea kezdett elszegényedni. Kim Ir Szen pedig azt mondta magáról, hogy ő maga a teremtő.

2. Ábra, Koreai Propaganda Kim Ir Szenről

kim_il-sung.jpg

 

Hatalmas éhezés tört ki Észak Koreában, ami 1956 és 1992 között több mint 20 millió ember halálához vezetett. Kim Ir Szen végeztette ki a népe közül a legtöbb embert (becslések szerint kb 7-8 milliót) még nevetségesebb okok miatt, mint Kim Dzsong Un. Kim Ir Szen Észak Koreát Ázsia legszegényebb, legrosszab, legalacsonyabb életkorú és minden szempontból legrosszabb országává tette. Kim Ir Szen 1994. Július 8-án halt meg daganatban.

 

3. Ábra, Észak Koreaiak siratják Kim Ir Szent


article-2085636-0f3980f800000578-30_308x185.jpg

 

Kim Dzsong Il.

4. Ábra, Kim Dzsong Il Koreai propaganda,

kim_jong_il_portrait-2.jpg

 

Kim Ir Szen halála után, fia, Kim Dzsong Il követte az elnöki székben. Kim Dzsong Il 470 törvényt törölt el, amit apja hozott, ám ezek nagy részét soha nem hozták nyilvánosságra. Kim Dzsong Il apjánál is elszántabban szerette a hadsereget (igaz, a 3 év sorkatonaságot 2-re csökkentette). Kim Ir Szen uralkodása idején 5-generációs munkatábor volt, ezt Kim Dzsong Il 3-ra csökkentette.

 

5. Ábra, Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il 35 méteres bronz szobra Phenjanban.

mansudae-monument-bow-2014.jpg

 

Kim Dzsong Il 2011 December 11-jén halt meg szívrohamban.

6. Ábra, A Koreaiak így siratták Kim Dzsong Ilt.

4efb4ecbdb2e2_preview-1024.jpg

 

Kim Dzsong Un.

7. Ábra, Kim Dzsong Un fotója

kim_jong-un_april_2019_cropped.jpg 

Ki ne ismerné a pocakos Kim Dzsong Unt? Kim Dzsong Un Észak Korea jelenlegi vezetője és egyelőre eddigi ténykedése alapján a legkevésbé szörnyű. Hivatalosan azonban nem ő az ország vezetője, hanem Kim Ir Szen, mivel halála után kinevezték örökös vezetőnek. A témával kapcsolatban még vannak terveim, pl a 10 legrosszab törvény Észak Koreában, de a tervben lévő 10 leggonosszabb ember című cikkben is lesz Észak Koreai vonatkozás. Köszönöm a megtekintést, viszlát!

Bendegúzia

Művészet, vallás és földrajz szórakoztatóan.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása