Bendegúzia

A sokszínű világ

A világ 10 legnépesebb vallása


10. Sintóizmus: 3 millió fő
A sintóizmus egy japán eredetű politeista vallás, amelyet Japánon kívül még az Usa-ban gyakorolnak, valamint Malajziában.

itsukushima_torii_angle.jpg

 

9. Bahá'i hit: 6,4 millió fő


Egy Iráni vallás, amit 1892-ben alapítottak így a listánk legfiatalabb vallása. Javarészt Ománban, Iránban és az Usa-ban gyakorolják

symbol-bahai-star-nine-angles-nine-sacred-number-vector-baha-i-faith-92598781.jpg

 

8. Dzsainizmus: 8,5 millió fő
India egyik legrégebbi vallása hosszú élete során csupán 8,5 millió követőt szerzett, de így is felkerült a listánkra. Indiában, Bhutánban, az Usa-ban és Bangladesben gyakorolják.

main-qimg-32fb4dbb59525e1a98bb48c00a656a00-lq.jpg

 

7. Zsidó hit: 14,8 millió fő
A zsidó hit a három ábrahámi vallás közül a legkevésbé népes, mivel az iszlám és a kereszténység jócskán túlszárnyalta. Leginkább Izraelben, az Usa-ban, Kanadában és még itthon is sokan gyakorolják.

fun-facts-about-judaism.jpg

 

6. Sikhizmus: 28 millió fő
Ismént egy indiai hitrendszer, ám ezúttal monoteista vallásról beszélünk. Nanak Guru alapította 1640 körül. Indiában, Srí lankán, Nepál-ban és az Usa-ban gyakorolják.

207033-untitled-design-2021-11-19t163754991.jpg

 

5. Taoizmus: 120 millió fő
A taoizmus egy nagyon öreg kínai politeista vallás, ami számtalan híres tanítás forrása. (például a Jing-Jang tanításé is)
Kínában vannak a legtöbben, de Malajziában, Indonéziában, Indiában és természetesen az Usa-ban is

basic-concepts-of-the-taoism-philosophy.jpg

 

4. Buddhizmus: 435 millió fő
Buddha tanításai egy vallássá nőtte ki magát, ami ma a 4. helyezett ezen a listán. A buddhizmusnak van monoteista és politeista iránya is. (ezek közül az utóbbit többen gyakorolják)
A legtöbben Kínában vannak, de egész Ázsiában kiemelkedő a buddhista vallás.

buddhism_topic.jpg

 

3. Hinduizmus: 1,3 milliárd fő
A hindizmus az első milliárdos vallás, ami a világ legrégebbi ma is működő vallása egyben India fő vallása már évezredek óta. A hinduizmus politeista vallás, mely a Rigvéda szerint kb. 6000 istennel rendelkezik. A hinduizmusnak nincs feljegyzett alapítója, csupán az ókori Védák összessége a hinduizmus. Indiában a lakosság 81%-a hindu, de Nepálban  ugyanez a szám 86%. Jelentős vallás még Bangladesben, Bhutánban, Srí Lankán, az Usa-ban, Kanadában és Nagy Britanniában.

trimurti.jpg

 

2. Iszlám: 2,1 milliárd fő
Az iszlámot 622-ben alapította Mohamed és mára a világ legtöbb országában gyakorolt vallás lett, de nem a legnépesebb. A muszlimok szent helye Mekka, ahol a Kába-kő is található. Legtöbben Indonéziában és Pakisztánban gyakorolják, de a Közel-keleten, a Balkánon, az Arab-félszigeten és észak-Indiában is sokan vannak.

gettyimages-800169032.jpg

 

1. Kereszténység: 3,2 milliárd fő
A lista első helyezettje a kereszténység (én is keresztény vagyok). Jézus Krisztus váltotta meg az emberek bűneit, amely Ádámtól és Évától ered. A kereszténység Magyarország legnépesebb vallása, mivel Magyarország 91%-a keresztény. A kereszténységnek számtalan ága született, például a protestáns vallások, a görög keleti kereszténység, az ortodox kereszténység és nem utolsó sorban a római katolikusok. A kereszténységet Európában, Afrikában, Latin-amerikában, az Usa-ban és Óceániában is gyakorolják

christian_cross.jpg

süti beállítások módosítása